Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Как „Шолцирам“ стана синоним на „шикалкавя“. САЩ ще дадат „значително количество“ Abrams, за да се реши и Берлин

tdjehpoipoГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън вече клони към изпращането на „значителен брой“ танкове M1 Abrams в Украйна, поради уклончивата позиция на Германия относно нейните собствени танкове Leopard 2. Това важно решение може да дойде още тази седмица. Това съобщиха за „The Wall Street Journal“ осведомени източници. Отбелязва се, че прехвърлянето на танковете-трепачи „M1 Abrams“

ще бъде част от "по-широко дипломатическо споразумение" с Германия, съгласно което Берлин ще се съгласи да изпрати по-малък брой от своите танкове Leopard 2, както и да одобри доставката на повече от тези танкове от Полша и други страни.

Да припомним, че преди това Съединените щати отказваха да прехвърлят своите танкове с оправданието, че тяхното управление изисква значителна подготовка и логистична подкрепа и следователно те не са подходящи за сегашните условия на войната в Украйна. Според WSJ, промяната в позицията на САЩ е дошла след телефонен разговор между американския президент и германския канцлер на 17. януари, по време на който Байдън се е съгласил да обмисли предоставянето на танкове Abrams, противно на позицията на Пентагона.

Високопоставен германски служител заявил пред изданието, че проблемът с танковете е бил предмет на "интензивни преговори" между Вашингтон и Берлин повече от седмица и изглежда е на път към своето решение. Белият дом отказа коментар.

Днес, вторник, стана известно, че Германия е получила искане от Полша за реекспорт за Украйна на танкове Leopard 2. Германското правителство заяви, че ще разгледа това искане възможно най-бързо. Преди това министърът на отбраната на Германия Борис Писториус след среща с генералния секретар на НАТО заяви, че Берлин все още не е взел решение за прехвърлянето на танкове Leopard на Украйна. В същото време той обяви, че подкрепя инициативата на други страни да започнат да обучават украинци на тези танкове.

 

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n