Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Обобщената цифра бе оповестена от украинския посланик в Париж

yhbqprГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Посланикът на Украйна във Франция Вадим Омелченко оповести, че западните страни като цяло са обещали да предоставят на Киев 321 тежки танка. Той обяви тази договорка в ефира на френския канал BFMTV. „Към днешна дата много държави официално са потвърдили съгласието си за доставката на Украйна на 321 тежки танка“, каза дипломатът, без да уточнява за кои страни става дума. Омелченко

подчерта колко е важно украинските войски да получат танкове възможно най-скоро.

"Що се отнася до сроковете за доставка, те са различни за всеки отделен случай. Едни трябва да направят поддръжка, други да решат логистични проблеми, трети чакат да получат други модели, за да ни предадат тези, които са решили", обясни посланикът.

"Имаме нужда от тази помощ възможно най-скоро. Ако изчакаме до август или септември, ще бъде твърде късно", подчерта той. Според Омелченко, Украйна се готви за евентуална руска офанзива на няколко фронта през пролетта на 2023 г. „Не ни е страх, подготвяме се много сериозно“, каза дипломатът.

В контекста на доставките на танкове западните медии често цитират главнокомандващия на въоръжените сили Валери Залужни, който каза пред The ​​Economist миналата година, че Украйна се нуждае от най-малко 300 танка за успешна офанзива, без да се брои друга техника. Президентът Володимир Зеленски заяви, че Украйна се нуждае от допълнителни 300 до 500 танка за война с Русия.

Публично известно е, че между другото президентът на САЩ Джо Байдън на 25. януари потвърди намерението си да прехвърли на Украйна 31 танка M1 Abrams, което се равнява на един украински батальон, за да укрепи отбраната ѝ на фона на руската агресия. Предимството и проблемът същевременно при американските машини е, че те са снабдени с мощни турбореактивни самолетни двигатели, което дава и предимства, но има и недостатъка, че се захранват с авиационно гориво. „Абрамсите“ са от последно поколение и имат уякчена броня, при която се използва обеднен уран. Но САЩ ще пратят на фронта такива машини, при които няма уран.

Обединеното кралство ще дари 14 танка Challenger 2, а Германия - 14 танка Leopard 2 A6. В същото време Франция все още не е взела решение за прехвърлянето на танкове, но нагласата на Макрон е да помага с всички сили и средства.

 

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n