Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Далекобойните щатски ракети ATACMS ще принудят руския флот да напусне Кримския полуостров

atacГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

„Според оценките на военни експерти, Русия е загубила около 200 000 войници в Украйна. За по-малко от година, само си помислете! Повече от милион руснаци са напуснали Русия, защото го правят не искам да бъда част от тази война“, това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен на Мюнхенската конференция по сигурността. Цифрата изглежда точна, като се имат предвид украинските данни за над

143 000 убити руснаци и към тях се добавят некалкулираните жертви, дадени от „Вагнер“, кадировците и останалите руски частни военни групировки. Руските жертви очевидно ще нарастват почти в геометрична прогресия оттук нататък. Една съпоставка - през миналото лято руснаците даваха ежедневно по около 400 жертви в жива сила и около 20 танка. Днес руските загуби са по 1000 трупа и 5 танка дневно. Което означава, че Кремъл вече няма достатъчно бойни машини и прилага тактика като от Първата световна война. Но в един момент и пушечното месо ще свърши. 

А шумно рекламираното от хунтата на Путин "голямо февруарско настъпление" напредва само с някакви си метри, вместо с километри. След като руските генерали, притискани от вампирясалото старче Путин, се задавят от толкова много кръв и започнат да повръщат, ВСУ ще минат в контранастъпление. Тогава и обещаните над 200 модерни западни танкове ще са на фронта!

„Курсът, който Путин избра, за него е курс на стратегическо поражение в най-впечатляваща форма“, увери ръководителят на Държавния департамент. Антъни Блинкен подчерта, че Русия е загубила Украйна завинаги: "Украинците ще мразят Русия сега и винаги“. Русия претърпя и дипломатическо поражение и изолация в световен мащаб. „Връзките на Русия с целия свят са прекъснати“, обясни Блинкен.

Крим според американското и международното право също е украинска територия, която не трябва да остава на агресора. Бившият командващ американските сили в Европа генерал Бен Ходжис смята, че ако се дадат ракети с голям обсег, Украйна може да освободи Крим до края на лятото, а Донбас - догодина или дори по-рано.

"Ще направим всичко възможно Украйна да спечели тази година", заяви генералът. В същото време Ходжис отбеляза, че освобождаването на Крим в такъв срок е възможно, при условие че партньорите осигурят необходимите оръжия, преди всичко високоточни оръжия с голям обсег. Въоръжените сили на Украйна трябва да могат да стрелят на 150-300 километра, а тогава руският Черноморски флот просто ще бъде принуден да напусне полуострова, каза US генералът.

Ходжис нарече Крим „решаващо място“, докато Донбас е просто „важен“. Той подчерта, че Украйна няма да е в безопасност, докато Русия държи полуострова. Той обясни, че докато руснаците са в Крим, Украйна няма да може да използва пристанището на Мариупол. И дори в Одеса има 140 кораба, които искат да напуснат пристанището, но не могат.

"Трябва да помогнем на Украйна да си върне Крим. Тази година. Искаме това да се случи и трябва да дадем всичко необходимо", потвърди в заключение висшият военен.

 

 

 

 

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n