Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Граф Игнатиев се отчита пред императора с дълбоко задоволство за свършеното

lewsМомчил ДОЙЧЕВ

При социализма ни учеха, че сме народ от предатели щото сме предали Левски - теза на нашите „двойни освободители“ и до днес! А след 1878 г. истинските виновници за гибелта на Апостола прехвърлят цялата вина върху поп Кръстьо! Едва напоследък се оказа, че той е невинен. А всъщност на процеса са го предали точно дейците от Комитета в Ловеч. През 1973 г. точно на тях е издигнат паметник край Ловеч! А от протоколите

на разпитите им на процеса се разбира, че те всичко издават!

Второ – предава го Каравелов /който гузно обвинява поп Кръстьо/ – жена му е сръбкиня и тя предава архива на Комитета първо на сръбското посолство в Букурещ, те на руснаците, а те на турците – точно за процеса.

Всъщност, не само процесът, но и залавянето и обесването на Левски са дело на Русия. Цялата операция по предателството и залавянето е дело на руските разузнавателни органи от консулството в Пловдив. Вицеконсулът Найден Геров пише до Хр. Георгиев  на 2.12. 1872: "Всичко това е работа на бивший дякон Василий Левски, карловец, който 3-4 години ходи из България да проповядва, че уж имало някакъв комитет, който приготовлява освобождението на българите, и е излъгал мнозина да му се поведат..."

Найден Геров е действащ руски разузнавач по това време. Доказано е, че руското правителство в лицето на други агенти се е опитвало да подкупи Левски, но той не само отказва, но и ги изгонва. Припомням неговите думи: "С факти имам да докажа, че с руски агенти съм имал да работя, без да знам, в 69-то (1869 г.), единият препоръчан от одесските българи за добър помощник на българите, пък не излезе така. Уловихме няколко шарлатанлъци и хайде - отдето е дошъл. Кога стане нужда, ще го кажем с всичките му работи. Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме.“

Левски не е знаел, че самия Найден Геров, до когото пише писма, също е руски шпионин и е имал информация за дейността му през всичките години. Самият Геров е създал широка агентурна мрежа, част от която са били Йорданка Филаретова и игуменът на Троянския манастир.

Самият Геров предоставя и снимката на Левски на полицията.

А граф Игнатиев е препоръчал на турското правителство Иванчо Хаджипенчович и други трима българи, които сигурно да осъдят Апостола на смърт. По-късно той препоръчна Хаджипенчович като... "един от тримата най-ценни агенти на Руската империя!". Затова и Хаджипенчович е народен представител в Учредителното събрание!

След успешното ликвидиране на Апостола, Игнатиев с дълбоко задоволство се отчита за свършеното:

"Господин Канцлер, както известява нашият Генерален консул в Русе, въпросът за предполагаемото Софийско съзаклятие е получил задоволително решение. Изпратената от Цариград Следствена комисия е успяла да открие само неколцина злосторници. Тя е приключила своята работа и трябва скоро да се върне тук.

Вътрешното положение в българските области, обаче, остава несигурно. Сред населението се шири дълбоко недоволство, предизвикано от лошото управление. Това състояние на духовете съдържа в зародиш елементите на не един заговор.

Безспорно е, че щастливият изход от Софийската афера се дължи на умереността на Великия везир, който този път изглежда е последвал нашите съвети. Вместо да подпомага играта на Мидхат паша, придавайки на обстоятелствата преувеличено значение, той е препоръчал на Комисията да не надхвърля целта, като тласне разследванията отвъд строго необходимото.

Имам чест да съм с най-дълбоко уважение Господин Канцлер, на Ваше Височество, най-смирен и най-покорен слуга Н. Игнатиев"

И така, безспорен факт е, че гибелта на Левски е резултат от операция на руското разузнаване, извършена от доказани руски агенти. За съжаление, те не са нито първи, нито последни...

 

 

 

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n