Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

"В Крим е страхотно". Отиваш на гости на Русия, а после се оказваш в правителството на България

iudataГеорги А. АНГЕЛОВ

Те са десетки. Посещават от години окупирания от Русия полуостров Крим. Хвалят руската власт и обещават да работят за сваляне на европейските санкции. Разследване твърди, че те получават за това пари. Те отричат. Някои от тях обаче се оказват на ключови позиции… На 30. юни 2020 г. в Симферопол каца самолет, от който слизат граждани на страни на Европейския съюз. От летището, намиращо се в

окупирания през 2014 година от Русия полуостров Крим, руските медии представят групата като "международни наблюдатели". Телевизионните кадри ги показват как слизат от микробус и позират с маски. По това време пандемията от COVID-19 вече е на три месеца.

Гостите са в Русия заради референдума, с който беше допълнена конституцията. Основната промяна позволява на президента Владимир Путин да остане на власт до 2036 година. Сред "наблюдателите" има и двама българи - Любомира Ганчева, която по това време е заместник-председател на партия АБВ, и Мартин Райков, бивш член на ЦИК, от квотата на същата партия.

Руските медии многократно цитират Ганчева, която признава Крим за руски и се изказва против санкциите на ЕС срещу Русия, наложени именно заради незаконното анексиране на полуострова.

Това се случва преди три години. Днес Любомира Ганчева е началник на кабинета на министъра на енергетиката Росен Христов, а преди това беше съветник на президента Румен Радев.

В това няма видим конфликт на позиции. През 2021 г. Радев каза по адрес на Крим "В момента е руски, какъв да е". Христов пък многократно казва, че България е виновна за прекратяването на отношенията си с "Газпром" по време на предишното правителство, въпреки че руската фирма едностранно спря доставките през април.

След това на власт дойде назначеното от президента Радев служебно правителство. През август служебният енергиен министър Росен Христов каза, че "вече е неизбежно да не преговаряме" с "Газпром" за възобновяване на доставките на газ. През април България и останалите страни от ЕС отказаха да приемат нова схема на плащане в рубли, която противоречи на договора.

Любомира Ганчева е неотменно до министъра по време на всички срещи и пътувания в чужбина. Тя е част от тази политика. Ганчева се включи и в създадения от правителството кризисен щаб за ситуацията с доставките на газ. Ганчева е неотменно до министъра по време на всички срещи и пътувания в чужбина, на които се взимат решения за бъдещето на българската енергетика.

Ганчева и Райков не са единствените българи, които посещават окупирания от Русия Крим. Самата Ганчева е била и преди на полуострова, където участва в различни форуми.

Между гостуванията на Ганчева в Русия и позициите на днешното правителство няма видима връзка. В началото на 2023 г. обаче международният проект за разследване на организираната престъпност и корупцията OCCRP разкри, че финансирана от Русия организация работи целенасочено с европейски политици поне от 2016 г. насам. Става дума за "Международна агенция за актуална политика", чиято цел е отмяна на санкциите на ЕС срещу Русия, наложени след анексирането на Крим. Част от тези европейски политици са получавали хонорари до 5000 евро, извън разходите по транспорт и настаняване за участие в различни събития в Крим, твърди разследването. Ганчева отрича да е получавала пари.

 

Цялата история за едни 30 сребърника може да прочетете ТУК

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n