Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Руски военен – педофил изнасили 2-годишно детенце

ruudeСузане ПЕТЕРСОН | Варвара МОЛЧАНОВА

Ужасяващи са мащабите и бруталността на сексуалното насилие от страна на руските войници в Украйна. Те изнасилват жени и мъже, стари и млади. Изнасилено е дори 4-годишно дете*. "Сексуалното насилие прерасна в епидемия." От началото на руската инвазия срещу Украйна преди 1 година са регистрирани 156 случая на сексуално насилие от страна на руски войници. Това е съобщила пред германската

обществено-правна телевизия АРД Ирина Диденко от отдела на украинската Главна прокуратура, който се занимава с престъпления, свързани със сексуално насилие. Става дума обаче само за случаите, които са докладвани.

156 е само броят на жертвите, съгласни да участват в наказателно производство срещу извършителите, уточнява Диденко и добавя, че много от пострадалите предпочитат да си мълчат.

"Бабо, сваляй дрехите"

Галина Тишенко е една от жертвите на сексуално насилие, които са решени да говорят. 60-годишната жена живее в двуетажна къща в едно от предградията на Киев. На тапетите в една от стаите е изписала датата 19 март 2022 - за да не забравя този ден.

При настъплението на руските войски към украинската столица преди около година двама руски войници на видима възраст малко над 20 години нахлули в дома ѝ с маски на главите. Започнали да я унижават, заплашвали я с оръжие. Накрая единият изчезнал, а другият ѝ заповядал да се съблече.

"Започнах да плача, паднах на колене, казах му, че съм възрастна." А той ѝ казал "Бабо, сваляй дрехите!". След това изнасилил Галина - включително с автомата и с мръсните си ръце. "Постави граната до мен и ме заплаши, че ще ме убие", спомня си украинката, цитирана от АРД.

Мащабите на сексуалните престъпления, извършвани от руски войници в Украйна, както и тяхната бруталност са ужасяващи. Украински следователи и редица международни организации полагат усилия за събирането на достатъчно доказателства, за да могат извършителите да бъдат съдени за военни престъпления.

Марта Хавришко от години се занимава с темата за сексуалното насилие по време на военни конфликти. След 24 февруари 2022 година тя се премества заедно със сина си в Базел, Швейцария, откъдето продължава своите проучвания в тамошния Институт за история. Никога не е предполагала, че ще ѝ се наложи да събира факти и да оценява данни за такива престъпления в нейната родина. "Сексуалното насилие прерасна в епидемия след 24 февруари. Виждаме го във всички райони, които временно са окупирани от Русия", посочва тя пред АРД.

Жертвите са жени, мъже и деца

Най-младата от известните ни жертви е едно 4-годишно момиченце, казва още Хавришко. Първо родителите са били изнасилени пред очите на детето, а след това обратното - насилниците изнасили момиченцето пред очите на нейните родители. "Най-възрастните изнасилени жени пък са на повече от 80 години. Освен това имаме мъже, които са били кастрирани, както и случаи на мъже с различни форми на генитално насилие, упражнено върху тях", посочва изследователката.

Има дори и случай на изнасилено 4-годишно дете

Според Организацията на обединените нации (ООН) съществуват доказателства, че сексуалните посегателства от страна на руските войници в Украйна са системни и се използват като оръжие във войната. На въпрос на АРД дали е вярно, че сексуалните гаври с украинци стават със знанието на руското военно ръководство, Хавришко отговаря така: "Много от жертвите казват, че руските командири всъщност организират тези сексуални посегателства. В други случаи, например в Ирпен, те не са направили нищо, за да предотвратят това насилие. Тоест, военните командири са знаели отлично какво вършат подчинените им войници, но не са предприели нищо, за да го спрат."

"Извършителите ще бъдат наказани"

На Ирина Довхан са ѝ били необходими години, за да преработи ужаса, който е преживяла. През 2014 година тя е била арестувана, измъчвана и изнасилена от проруски сепаратисти. Тогава една нейна снимка обиколи света. Днес тя помага на жени, претърпели насилие и тероризирани от руски войници след нахлуването в Украйна. Пред АРД тя казва, че броят на жертвите постоянно нараства. "Към нас се присъединяват толкова много нови жертви - жени, които са преживели насилие."

Довхан и жените, на които тя помага, имат една цел. "Искаме тези престъпници да бъдат наказани", казва тя в репортажа на АРД. За нея е важно светът да научи за жестокостта на руските войници в Украйна.

 

------------------------------

В статията не е споменат драстичният случай, при който руски войник педофил изнасили 2-годишно украинско момиченце и след това го уби

С посредничеството на DW; заглавието е от редакцията

Да припомним, че същото е било поведението и на дядовците на гореспоменатите руснаци. При окупацията на Царство България от болшевишката Червена армия, дегенериралите съветски войници са изнасилвали българските жени, застрелвали са мъжете им и са ограбвали домовете им. Документиран е случаят в едно Шуменско село, за който Г. Димитров писмено се оплаква на Сталин, че солдатите са изнасилили жената и са убили "наш верен другар комунист". В някои села жените са били принудени да се крият в близките гори, като мъжете им твърдели пред окупаторите, че са "вдовци".

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n