Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Христо Ковачки е икономисал 150 милиона, дължими за мръсните му ТЕЦ-ове!

laaГригор ЛИЛОВ

ДАНС и Прокуратурата влязоха в ТЕЦ-овете и мините на олигарха Христо Ковачки. Влязоха, защото им разпореди Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши. Иначе, родната прокуратура от началото на януари 2020 проверява Ковачки и досега – едно кръгло нищо, една голяяяяяма нула. На фона на акцията на Кьовеши, сега сещате ли се защо преди седмица ред родни прокурори изненадващо си подадоха

оставките от високоплатената си работа в чужбина - в Европейската прокуратура и провъзгласиха, че работният климат там бил „непоносим”?

Три дни преди вчерашната сензационна акция Христо Ковачки изчезна. Според медиите е в Дубай. Според информирани източници от едрите бизнес среди – в Южноафриканската република. А според мен – в Москва! Така той повтори коронния номер с изчезването на олигарха Васил Божков – Черепа. Тогава, както посочих, от София излетяха два самолета – официално личният „Гълфстрийм” с посока Дубай и неофициално личната „Чесна” – в посока Москва.

Не съм изненадан, че Христо Ковачки е изчезнал овреме. Някои ще спрегнат в това мероприятие за скриване от правосъдието жената до Иван Гешев – адвокатката Детелина Ханчева. Навремето, през 2002 г. тя е била обект на жълтите и криминални хроники в качеството ѝ на танцьорка и момиче на пилон в нощния бар „Рай” в Боровец, похитена от прочутия в онези времена бандит Юрий Галев. Галев беше арестуван от Бойко Борисов – тогава главен секретар на МВР, после набързо освободен. Следовател по онова дело срещу него е бил Иван Гешев, който тогава е работил в Трета следствена служба. За първи финал Юрий Галев бе оправдан, а за втори – през 2012 г. бе застрелян със седем куршума.

Факт: преди да започне да споделя леглото и вечерята с главния прокурор, както гласи латинската сентенция, а и доскоро Детелина Ханчева е била юрисконсулт на Христо Ковачки в неговия застрахователен конгломерат Общо застраховане (ОЗК). Може така да е изтекла информацията, но надали само така. Защото зад гърба на Ковачки стоят далеч по-мощни лица от един български главен прокурор. Според мен, и босът на Темида, както и босът на бизнесимперията са нещо като кукли на конци.

Официално Христо Ковачки е почти милиардер, но и когато през 2003 - 2004 г. написах книгите си „Най-богатите българи”, беше сред най-богатите хора у нас.

Всъщност, според мен е подставено лице.

На кого?

На кума си – Ивайло Мутафчиев.

А кой е кумът?

Той е племенник на Тодор Живков. И съсобственик с „Цеко от Алеко” – Цеко Минев, на третата им поред банка – Първа инвестиционна банка, популярна и като Фибанк. Трета поред, понеже първите две фалираха – Първа частна банка, а втората – Агробизнесбанк, след банкрута ѝ беше обявена от съда като „финансова пирамида”. Но двамата „швейцарци“ (от години живеят на брега на Женевското езеро), макар и обекти на други мои разследвания, в днешния ден не са обект на обществения интерес.

Тези хора имат необятни политически възможности у нас в най-различни партии и структури. Включително и по върховете им. Имат и големи възможности в огромния бюрократичен конгломерат на ЕС. Но като се сетя за една снимка на Христо Ковачки с негови състуденти (за нея виж биографията му в допълнителен пост, към който давам линк), май и те са кукли на конци. Защото само факти, подобни на онзи със снимката могат да обяснят сродяването (кумството) между Върха на обществото и при комунизма, и при демокрацията и Низината му – момъкът от с. Маджаре, Самоковско.

От многото ми разследвания за въртележката на империята „Ковачки“ бих посочил разкритията ми за изгаряните боклуци в родни ТЕЦ-ове, част от които внасяше у нас най, ама най-могъщата и страховита световна мафия Н`Дрангета. Откъс от поредния ми пост за тази афера

____________________________________

37 дни след поста ми (11 декември) с видеото от задържания влак с боклуци на световната мафия "Н,Драгета" прокуратурата най-сетне се усети да влезе в ТЕЦ-овете на недосегаемия олигарх Христо Ковачки. (на дата 18 януари 2020 г.)

(цитат от текста на 11 декември 2019)

"Това на видеото е поредната влакова композиция с опасни пластмасови отпадъци (над 800 тона), която ще се гори в българските топлоцентрали (в случая тези на олигарха Ковачки). Спипана е от италианските власти и митничари. Спипана е, защото е НЕЛЕГАЛНА! На тамошната мафия!" (край на цитата)

Времето от 37 дни е достатъчно не само да се изгорят отпадъците, докарани у нас от "Н,Драгета", но да се изгори каквато и да е документация за тези сделки и да се затвори устата на евентуални свидетели, ако трябва и завинаги. И така олигархът да излезе за пореден чист от замърсяването (както и сух от кризата с водата в Перник, в която също е замесен според разследването ми за източването на язовира) От ТЕЦ "Бобов дол" отвърнаха, че имат комплексно разрешително. Премълчаха, че то е подписано от задържания вече за водата на Перник министър Димов – пак след моето разследване кой и как я е източил.

И на този фон съобщавам още един премълчан скандал.

Министерство на околната среда и водите (МОСВ) е осъдено да плаща на ТЕЦ- Бобов дол главница, която е 1 744 169,25 лв., лихви (неокончателни) от 263 761,99 лева и т.н.

Причината - заради неотпуснати навреме заради новата сероочистваща инсталация безплатни квоти за емисии на парникови газове, те били закупени на свободния пазар.

Това е същата инсталация, която обгазява региона (вкл. и онзи ден) със серни окиси. И според моето скромно мнение нито е нова, нито е инсталация, а имитация!

Хайде да видим дали прокуратурата ще провери тази имитация!

Кой каквото и да ми говори, България не е държава. Тя е местопрестъпление!

____________________________________

Ковачки влезе в моето полезрение и чрез активното му участие и печелене на обществени поръчки за поддържането и ремонтите на постоянно авариращите (защо ли?) в последните три години 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”. Влезе и със скандала с Общинска банка – банката на общините в България, която се оказа негова. Влезе и с …

Няма да му помогнат лобистките договори в САЩ на неговата „Атоменергоремонт“ АД - с американската FGH Holdings LLC на 28.07.2021 г.(по 120 000 долара на тримесечие), както и другите два с QORVIS LLC от 30.11.2021 г.и 10.01.2022

Няма да скрият собствеността му у нас 80-годишните баби и дядовци от различни държави, които проформа се водят собственици на ТЕЦ-овете му и др. фирми. Няма да я скрият в чужбина родители и роднини на съпругата му – първите „собственици” например на вилата на Лазурния бряг, райското кътче на Бахамите, както и последните подставени – бедни граждани на Кипър.

****** А сега давам обещаният линк към поредния скандал с олигарха Ковачки около игрите му за безумно високата цена на тока, чиято втора и основна част като гарнитура и десерт е разказ за сензационната му истинска биография вместо измислената.

Четете ТУК

kovaa

 

 -------------------------

Заглавието е от редакцията

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n