Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Британските супер-модерни машини могат да устоят на директен обстрел с противотанкови ракети

tanksdГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Въпреки всички исторически наслоявани резерви на българина спрямо Британската империя, в наши дни симпатиите към Лондон, в контекста на руско-украинската война растат. В контраст с немско-френската колебливост и уклончивост, англичаните действат бързо и решително в подкрепа на Украйна. Може би това се дължи и на факта, че Лондон е страна от Будапещенския ядрен меморандум от 1994 година за

ядреното разоръжаване на Украйна. Да припомним, че съгласно този договор САЩ, Русия и Обединеното кралство са гаранти за териториалната цялост и независимостта на украинската държава.

Но фактите говорят сами - от пролетта на миналата година около 10 000 украинци са се обучавали в Обединеното кралство. През 2023 г. Лондон си поставя още по-голяма цел – да обучи повече от 20 000 украински военнослужещи. Великобритания, първа от всички западни партньори, реши да прехвърли своите тежки танкове Challenger 2 в Украйна и постоянно изпраща други оръжия. Следователно такъв огромен брой бойци, които трябва да преминат допълнително обучение, изглежда оправдан.

Понастоящем, на един от британските полигони в южната част на Острова, няколкостотин украински бойци усвояват както танковете, така и легендарните самоходни артилерийски установки Challenger 2 AS-90; а също се учат на как се обучават пехотинци за водене на съвременни сражения.

FV 4034 Challenger 2 е модерен британски основен боен танк от трето поколение. Първите прототипи на автомобила са построени през 1991 г., а серийното производство продължава през годините 1993-2002 г., завършвайки с производството на около 450 екземпляра. Challenger 2 се задвижва от двигател Perkins-Condor CV12 с 1200 к.с . Базовата версия на превозното средство е въоръжена с едно 120 мм нарезно оръдие L30A1 и две 7,62 мм картечници.

Танкът Challenger 2 има много добра броня, използвайки композитна броня Chobham / Dorchester L2. 63 тона тежи машината в базовата си версия, и цели 75 тона във версията с подсилена броня. Танкът Challenger 2 е използван в битки по време на операция Пустинна буря (1990-1991) и войната с Ирак през 2003, когато устоява на директен обстрел с противотанкови оръжия.

„О, разликата със съветската техника се усеща веднага - това е като да слезеш от жигули и да се качиш в мерцедес", споделя украински боец с позивна "Уотсън", командир на взвод, който сега тренира на английския полигон.

Междувременно, в медиите изтече информация, че Москва е изкупила обратно от Лаос около 30 танка Т-34. Машините доскоро са били използвани в лаоската армия. Но ще бъде истински куриоз, ако тези реликви от Втората световна война се появят на фронта в Украйна!

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n