Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Околностите на град Бахмут са осеяни с трупове на хиляди руснаци. Украйна ще използва името „Московия“ вместо „Русия“

ukraГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Алексей Данилов заяви, че околностите на Бахмут са осеяни с хиляди трупове на руски окупатори, които никой не иска да прибере. "Нашите военни защитават славния град Бахмут, нашите военни стоят на позициите си, това е нашата крепост. Те печелят безценно време, за да се подготви добре нашата армия за предстоящата решителна контраофанзива“,

сподели Данилов в ефира на националния телемаратон.

Както съобщи генерал-полковник Сирски, който беше на посещение на фронтовата линия там, територията около града, всички възвишения и долчинки са осеяни с трупове на руснаци, на хилади и хиляди "вагнеровци". Никой не ги прибира, защото на никого не му трябват.

Данилов отбеляза важността на защитата на Бахмут, която продължава вече 10 месеца: „Представете си къде щяха да бъдат тези терористи днес, в какви градове вече щяха да бъдат, ако нашите момчета и момичета не бяха останали да защитават този конкретен град!“

„Както фашистите загубиха при Сталинград, така те, рашистите със сигурност ще загубят при Бахмут“, сигурен е Данилов. Той оповести, че има огромни опашки за напускане на окупираните райони на Донецка и Луганска област по посока към Русия.

На 10. март говорителят на Източната група на въоръжените сили на Украйна полковник Сергей Череватий предположи, че мрачната история на криминалната ЧВК „Вагнер“ е към своя край, благодарение на загубите край Бахмут.

И още – президентът Зеленски е възложил на министър-председателя комисия от специалисти да се занимае със замяната в общественото пространство на Украйна на термина „Русия“ с „Московия“. Държавният глава направи това вследствие на подписка, която събра над 25 000 подписа с горното искане. Ще бъдет заменени и производните термини, като Руската федерация ще се нарича вече Московска федерация. „Московия“ е историческото име на държавното формирование до възцаряването на Петър Първи.

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n