Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

НАСА ще изследва пребиотични процеси, свързани с живота на най-голямата луна на Сатурн

titaanГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Нова мисия на НАСА до гигантската луна на Сатурн, наречена Титан, трябва да стартира през 2027 година. Когато пристигне след тригодишно пътешествие „Водното конче“ ще започне проучвания, които могат да доведе до ново разбиране за развитието на живота във Вселената. Тази мисия, наречена Dragonfly, ще носи инструмент, наречен Dragonfly Mass Spectrometer (DraMS), предназначен да помогне на учените да усъвършенстват представите си за химическите процеси на повърхността на Титан. Очаква се тези проучвания да хвърлят светлина върху събитията, настъпили на Земята, които в крайна сметка са довели до образуването на живот, за така наречената пребиотична химия.

Възползвайки се от плътната атмосфера на Титан и ниската гравитация, Dragonfly ще изследва десетки локации в ледения свят, вземайки проби и измервайки състава на органичните повърхностни материали на Титан, за да характеризира обитаемостта на околната среда на тази мини-планета.

Изобилната сложна, богата на въглерод химия на Титан, вътрешният океан и миналото наличие на течна вода на повърхността го правят идеална дестинация за изследване на пребиотичните химични процеси и потенциалната обитаемост на извънземна среда.

DraMS ще позволи на учените на Земята да изследват дистанционно химическия състав на повърхността на Титан. „Искаме да знаем дали типът химия, който може да бъде важен за ранните предбиохимични системи на Земята, е възможен на Титан“, обяснява д-р Мелиса Трейнър от Центъра за космически полети Годард на НАСА, Грийнбелт, Мериленд.

Д-р Трейнър е планетарен учен и астробиолог, който стои зад мисията до Титан и е един от заместник-главните изследователи на мисията Dragonfly. Тя също така ръководи инструмента DraMS, който ще измерва проби от повърхностния материал на Титан, търсейки доказателства за пребиотична химия.

За да постигне това, роботизираният роторкрафт Dragonfly ще се възползва от ниската гравитация и плътната атмосфера на Титан, за да лети между различни интересни точки на повърхността на сатурновата луна, разположени на няколко мили една от друга. Това позволява на Dragonfly да премести целия си набор от инструменти на ново място, когато предишното е напълно проучено, и осигурява достъп до проби в среди с разнообразна геоложка история.

На всяко място проби с размер по-малък от грам ще бъдат пробити от повърхността чрез бормашина. После те ще бъдат облъчени от вграден лазер или изпарени в пещ, за да бъдат измерени от DraMS. Масспектрометърът е инструмент, който анализира различните химични компоненти на взетата проба чрез разделяне на тези компоненти на техните основни молекули и преминаването им през сензори за идентифициране.

DraMS е разработен отчасти от същия екип, който разработи набора от инструменти за анализ на проби на Марс (SAM) на борда на марсохода Curiosity.

 

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n