Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

manastirПо време на кръвопролитната гражданска война в Сирия, която с многохилядната вълна от бежанци стигна и до нашата страна, едни от невинните жертви на този конфликт се оказаха сирийските християни. Нещо повече – от началото на размириците досега там са разрушени и опожарени над 60 християнски храма, убити или отвлечени бяха десетки монаси.

Сейданая е град, разположен в планините на около 35 км североизточно от столицата Дамаск. Името на този град в превод от арамейски език означава Дева Мария. В близост до града се намира един православен манастир, който е под юрисдикцията на древната Антиохийска патриаршия. Светата обител е построена през 547 година от император Юстиниан. Според преданието, той преминал през сирийските земи с войските си, за да защити източните граници на империята си от персите. Тогава една изящна газела пресякла пътя на императора и той се впуснал да я преследва. Но тя спряла на едно скалисто възвишение и се превърнала в икона на Богородица. А от нея се чул глас: „Няма да ме убиеш, Юстиниане, а ще построиш за мене църква на това място!” Така и станало. Днес в манастира „Рождество Богородично” край Сейданая се намира една от четирите автентични икони, рисувани от св. апостол и евангелист Лука; местните я наричат „Шагура”, т.е. „Прочутата”, „Най-почитаната”. По молитвите на вярващите пред тази икона са ставали, стават и днес изумителни чудеса. За някои от тях ще разкажем сега...

Преди малко повече от две години, в края на януари 2012 година, терористи изстреляли голямокалибрен снаряд по манастира на Богородица. Той пробил стената на една от монашеските килии, но за щастие не експлодирал. Това се случило в неделя, когато в обителта се били събрали за празничната литургия много богомолци и поклонници. "Чухме гърма от изстрелването и почувствахме как манастирът се разтресе, така че веднага отидохме да видим какво се е случило. Видяхме пушек и прах да излизат от един от прозорците на стаите", разказва игуменката на манастира майка Верона, която тълкува разминалата се опасност като послание свише, че Бог бди над свещените места.

А второто чудо се случило наскоро, около новата 2014 година. Монахините отново чули силно свистене и видели светлинни отблясъци от изстрелването на ръчнопреносима ракета „земя – земя” и изтръпнали в очакване на разрушителна експлозия. Обаче нищо такова не се случило и те се успокоили. Няколко дни по-късно в светата обител дошъл на посещение генерал от сирийската армия. Който разказал на сестрите, че той също станал свидетел на изстрелването от терористи на една ракета по посока на манастира. Но генералът и неговите войници видели и нещо изумително – малко преди ракетата да се взриви в манастирските сгради, в небето се появила една Жена, облечена в сияеща дългопола синя дреха. Тя хванала с ръце смъртоносната ракета и я изхвърлила встрани. Тогава монахините и генералът стигнали до извода, че тази Жена е не някой друг, а самата Пресвета Богородица, патрон и закрилница на манастирската обител! За тези две чудеса се съобщава в официалния сайт на Българската православна църква, който се позовава на Международната православна служба за християнски новини - агенция OCP News Service. 

Но това не е всичко.През декември 2004 година Близкият Изток бе потресен от неизмислената история на един саудитски арабин – мюсюлманин, който разказа пред медиите за потресаващото чудо, променило неговия живот, както и съдбата на цялото му семейство. Той се оженил преди години за една девойка - богата мюсюлманка. Изминали десет години брачен живот, но семейното им щастие било помрачено от факта, че нямали деца - въпреки, че имали много пари и ходили при много лекари. Родителите му го карали да си вземе и втора жена, като задържи и първата, тъй като законът им позволява да имат до четири жени. За да си почине за малко от притесненията, саудитското семейство се отправило на пътуване в съседна Сирия. Когато стигнали в Дамаск, мъжът наел лимузина с шофьор-екскурзовод, за да ги разведе и им покаже всички забележителности на страната. Но било трудно да се скрие тъгата им. Шофьорът забелязал това. След една седмица, като си отпочинали добре, шофьорът добил кураж и ги попитал, защо не изглеждат доволни, да не би да е виновен той в нещо, за да не им хареса това пътешествие. Тогава те му се открили и споделили за проблема с безплодието си. Шофьорът, който също бил мюсюлманин, им разказал, че тук в Сирия, православните християни имат манастир "Света Богородица Сейданая". И мнозина бездетни прибягват към чудотворната икона на Пресвета Богородица, която се намира в този манастир, както е чувал. Там им дават от фитила от кандилото, горящо пред тази чудотворна икона, те го поглъщат и тогава Дева Мария на християните им дава чудо, според желанието и вярата им. Които отивали с вяра там, християни или мюсюлмани, техните молитви се сбъдвали. Въодушевени от чутото, саудитския арабин и жена му казали на шофьора: „Закарай ни веднага там при Сейданая - Владичицата на християните и ако мечтата ни се сбъдне и се сдобием с дете, ще дадем 20 000 долара на теб и 80 000 долара на манастира!”
Така саудитците се озовали в светата обител и се поклонили с вяра и надежда пред чудотворната икона на Пресвета Богородица. Дали им и от фитилчето на кандилото. Завърнали се благополучно у дома си в Саудитска Арабия и жената веднага забременяла! След девет месеца родила едно очарователно момченце, здраво и красиво. И двамата родители били убедени, че това е чудо на Пресветата Богородица Сейданая.
           След като съпругата му родила, саудитският арабин, преливащ от щастие и благодарност, побързал да изпълни оброка, който бил дал. Обадил се по телефона на сирийския шофьор и му заръчал след два дни да го чака на летището в Дамаск, защото чудото е станало, жена му родила здраво момченце, и той иска да отиде да благодари на Богородица в Нейния манастир.
           Шофьорът потвърдил, но веднага в главата му се родил дяволски план – да убие саудитеца и да ограби всички пари, които той имал намерение да дари на светата обител. За да изпълни зловещото си начинание, взел двама свои приятели. И така, тримата сирийци отишли на летището в уречения ден и час, за да посрещнат саудитеца. Взели го от летището с лимузината и по пътя щастливият родител им казал, че с радост ще даде и на приятелите на шофьора по 10 000 долара. Но те, вместо да го закарат в манастира, го завели на едно безлюдно място и го заклали, като първо му отрязали главата, а след това разчленили и тялото му на части. Обрали преди това парите му и всички скъпоценности, които нещастният човек носел в себе си. Тъй като мястото им се сторило неподходящо да заровят в земята тленните останки, те ги натоварили в багажника и тръгнали. Но на магистралата им се повредила колата и те спрели, за да видят какво се е случило и защо е спрял двигателят. Един пътник, който минавал оттам с колата си спрял, за да им помогне. Но убийците, страхувайки се да не бъдат разкрити, го отпратили грубо. Човекът обаче забелязал, че от багажника на колата им капе кръв по асфалта и след като се отдалечил се обадил на полицията, защото тримата му се сторили подозрителни. Полицаите пристигнали начаса и наредили да отворят багажника. Щом го отворили, саудитският арабин се изправил и излязъл навън жив и здрав, макар и целият в кръв!
            - Слава на Бога! – казал той. – Току-що Света Богородица привърши зашиването на последните шевове на шията ми тук отпред, след като първо ми заши цялото тяло...
            Убийците му, като го видели, загубили разсъдъка си и с белезници на ръце ги завели в психиатричен затвор. А саудитският арабин отишъл за освидетелстване на невероятното чудо. Видели го съдебни лекари, експерти-полицаи и установили, че е прясно заклан и прясно зашит, което и засвидетелствали с подписите си. Шевовете били и все още са явни. Човекът изглеждал като прясно сглобен. Той изповядвал пред всички какво се е случило: 
             - Бях зверски заклан, но Пресвета Богородица ме заши и със силата на Своя Син ме възкреси!
               Впоследствие, възкръсналият от мъртвите саудитец събрал всички свои близки и се върнали в Сирия. Отишли в манастира, благодарили на Пресвета Богородица Сейданая с молитви и славословия, и вместо сумата от 80 000 долара той дарил на манастира 800 000 долара - за великото благодеяние, което му сторила Пресветата.
             Този саудитски арабин и днес продължава да разказва за това разтърсващо свръхестествено събитие в живота си, като започва винаги с думите „Когато бях мюсюлманин, ми се случи това и това...”, заявявайки по този начин, че вече не е мюсюлманин - нито той, нито семейството му.
За това потресаващо съвременно чудо свидетелства архимандрит Игнатий - игумен на св. Обител на Пастирите, Бет Сахур, край Витлеем.

ПЕТЪР МАРЧЕВ

  

soma 

   gwhyjk

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n