Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Тази нощ се ражда нашият Спасител, който очаква от нас да бъдем войници на Доброто, Истината и Любовта

dglНАШИЯТ КРЪСТ

Свети апостол Павел нарича християнина воин и му напомня, че той трябва да пострада много в битките. Но ти, казва той, понасяй страданията като добър воин Иисус Христов (2 Тим. 2:3). Така че християнинът е воин. Но кои са нашите врагове и какво зло са ни причинили? И какво трябва да направи християнинът, за да победи враговете си? Църковното слово говори така: Отначало Господ създаде у хората истината. После,

подбудена от дявола в тях се надигна неистината и започна да се бори и да преследва истината. И хората приеха лъжата, а отхвърлиха истината и истината ги напусна, и те започнаха да живеят по своя воля и за своя погибел. И беззаконието се надигна срещу спазването на закона и срещу всички добри дела…

И така, ето кои, според словото на Църквата, са нашите врагове: Безспорно, това са демоните - ангелите, които заслепени от гордост и глупост въстанаха срещу Твореца на Вселената. Тяхната вечна злочеста участ е ясна – адското Огнено езеро. Ако се покаят, Бог ще помилва дори и тях. Но тяхната безумна гордост не им позволява да се спасят… Напротив, в смисъл на техния живот се е превърнала завистта и те се занимават с лов на хора. Като целта им е да изкушат човеците да вършат грехове, за да споделят и те окаяната участ на бесовете – безкрайни, вечни мъчения в огненото езеро, или във вечния мраз на тартара или непоносимите мъки на неумиращия и никога незаспиващ червей, който гризе вътрешностите на грешниците в ада…

Другите ни врагове са нашите страсти и грехове, които са нашата пагубна вътрешна змия. Те ни правят зло с това, че ни водят към ада.

Какво можем да направим, за да победим тези врагове? За това ни съветва също църковното слово:

Нека с милосърдие прогоним сребролюбието от сърцата си и да обикнем Христовата бедност, та чрез нея да придобием небесни богатства.

Нека прогоним плътската похот с въздържание, за да живеем целомъдрено и да пребиваваме в девство заедно с ангелите.

Нека със смирение прогоним славолюбието, за да ни помилва Бог при съда.

Да прогоним от себе си лицемерието и човекоугодничеството, за да станем Христови следовници и Той да приеме молитвените ни сълзи, да очисти греховете ни и да ни спаси.

Да прогоним светските прелести и да пренебрегнем радостите на този свят, за да се радваме в бъдещия живот.

Да отсечем злите желания от сърцата си, за да се всели в нас Божията правда.

И накрая, да подчиним волята си на Божията воля, за да се приближим до Бог, Който има милост към всички, помага на всички и всичко изпълва.

Сега, братя, знаете, че ние наистина сме като воини, подредили се за битка, знаете кои са нашите врагове, както и какво трябва да направим, за да ги победим. Какво да добавим към това?

Нека добавим следното:

Тъй като трябва през целия си живот да продължим нашата духовна бран с враговете ни, то през целия си живот трябва да бъдем бдителни и внимателни и винаги да сме облечени в цялото Божие всеоръжие, както ни учи св. Василий Велики. Както светският воин, – казва той, – докато продължава войната, не сваля оръжието, за да не бъде поразен от врага, така и ти, Христовият войник, не бива да бъдеш небрежен, защото врагът ти никога не спи.

И така, с Бога - напред, братя! Ние сме слаби, но Светата Троица е всесилна. Да се хванем за десницата на Божия Син Иисус Христос, Който ще се роди отново тази нощ в сърцата на всички, които служат на Истината и Доброто и умеят да обичат…

Слава Богу за всичко!

Амин!

 

----------------------------------

(из Пролог, 23. декември)

превод от руски: И. Ж. Д.

 

  

soma 

   gwhyjk

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n