Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Елементарен пътеводител в 5-6 лесни стъпки

yhnНАШИЯТ КРЪСТ

Искаш ли да отидеш в Рая? Ако не искаш, тогава си свободен да вършиш всичко каквото ти хрумне. Да припомним, че точно такъв е и девизът на фамозния сатанист Алистър Кроули: „Прави това, което искаш“. Кроули искал алкохол и дрога, сексуални оргии и други „сладки“ неща. Разбира се, след окаяната си смърт, се озовал при своя рогат гуру – в Огненото езеро. Да отидеш в Рая е лесно. Важното е да го

поискаш. Защото, когато човек желае нещо, той намира начини и средства, за да го постигне. А ако не го иска, си намира оправдания. Например, оправдава се, че не ходи в храма, защото свещениците не били живи светии.

Ако пожелаеш да бъдеш в Рая, трябва да си наясно, че пеш дотам не можеш да стигнеш. Единственият начин е да се качиш на кораба на Църквата. Православната църква. Защото Тя е пазител на Тайнствата, завещани ни от Бога, за да можем да се удостоим с вечен живот след смъртта си. Основните тайнства са кръщението, миропомазването, венчанието, покаянието /изповедта/ и причастяването. Може да си най-добрият човек на света, но ако не си кръстен, няма как да станеш приятел на Христос. Всеки човек всеки ден върши грехове. Има и горделиви хора, които казват: Аз нямам грехове, не съм убивал, не съм крал, аз съм добър човек. Те говорят така от незнание, просто нямат представа колко разнолик и разнообразен може да бъде грехът. Например, само поглеждането към жена с похотлива мисъл, вече е грях. Един от най-тежките, но и най-разпространени грехове е осъждането. „Абе остави го Еди-кой-си! Добре че аз не съм като него…“ Ето формулата, поради която като застанем на Страшния съд и ние ще бъдем съдени и осъдени.

Липсата на венчавка също може да ни отведе не там, където бихме искали. Въведеният от комунистите граждански брак не означава нищо пред лицето на Бога, тоест не е оправдание за блудния грях на много „семейни“. Дори да сте на възраст, не се срамувайте, а извикайте у вас свещеник, за да ви венчае.

Човек греши ежечасно, само Иисус Христос е живял на земята без да съгреши – защото е Бог. В Рая не може да влезе нито един грешник. Но пък там е пълно с разкаяли се грешници! От любов и милост към хората, Бог ни е дал тайнството Покаяние. Когато грешникът се разкае за греховете си и ги изповяда пред православен свещеник, Господ опрощава и заличава нашите прегрешения…

Последното, което се иска от пожелалия Рая е да се при-части с Тялото и Кръвта на Христос по време на литургията. Първата мисъл на маловерците е: ама как виното и хлябът е възможно да станат кръв и плът на Бога?! Ами по същия начин, по който Христос превърна водата във вино на сватбата в Кана Галилейска. Значи, ако си повярвал, тоест ако си казал „А“, трябва да можеш да кажеш и „Б“. Да, за Бога няма нищо невъзможно! Ето и потвърждението на една християнка от Търново – тя страда от алергия към глутен, който се съдържа в хлебните изделия. Но когато се причастява в храма, няма никаква алергична реакция.

Защо за християнина е потребно да се причастява? „Ако не ядете плътта на Сина човешки и не пиете кръвта Му, не ще имате в себе си живот… Който яде Моята плът и пие Моята кръв, пребъдва в Мене и Аз в него.“ Това ни е казал Христос в Евангелието. А който се е причастявал достойно, знае какви неописуеми благодатни преживявания имат причастниците: усещане за мир, радост и безметежност, вследствие на придобитата чрез причастието божествена благодат…

И така, ако искате след края на земните си дни да отидете в Рая, не отлагайте нужните промени в живота си. Защото никой не знае дали днешният ден не е последен… А свободни места в Рая има. Те са освободени от падналите ангели, които се подвели по възгорделия се Луцифер и били прогонени от Небесата. Когато техните бройки се попълнят, тогава ще бъде и Второто пришествие на Христос. А след това – Страшният съд…

 

-------------------------------------------- 

И тъй като след публикуването на горния текст получихме и такива въпроси – хубаво ли е в Рая – ще добавим свидетелства на избрани Божии люде.

 

„Око не е виждало, ухо не е чувало и човеку на ум не е идвало това, що Бог е приготвил за ония, които Го обичат“. Това пише в посланието си до коринтяни св. апостол Павел.

 

„В дома на Отца Ми има много обиталища; ако не беше така, Аз щях да ви кажа, защото отивам да ви приготвя място. И като отида и ви приготвя място, пак ще дойда и ще ви взема при Себе Си, тъй щото гдето съм Аз да бъдете и вие.“ Това обещава Иисус Христос на апостолите.

 

“Никой не се е върнал от Оня свят.” Това е основният аргумент на хората, които не искат да повярват в евангелските писания. Но това въобще не е вярно. Мнозина са се върнали от Там – и дори са описали своите преживявания. Един от тях е благодатният старец Иона Киевски. Преподобният е роден през 1802 година в градчето Крюков, Полтавска губерния. В продължение на 8 години той бил послушник при прославения руски светец Серафим Саровски. След като става монах, Иона се удостоява няколко пъти да посети Райските селения: “Пред него се открило широко пространство с неописуема красота. Земята там била чиста, светла и на нея растели множество живи, разкошно зеленеещи се дървета; многообразни цветя, стелейки се по земята, изпускали аромати с чудна нежност, а въздухът бил пропит и изпълнен с живот. Но най-чудна била светлината: тази светлина беше не от слънцето, а от славата на неизказаното Божество. Тази светлина съживява духа, умиротворява сърцето, озарява и прояснява ума. Там навсякъде царуват тишина, мир, любов. А обителите на светиите? Всички обители са дивни, големи, просторни и украсата им е неописуемо прекрасна...”

 

 

 

 

  

soma 

   gwhyjk

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n