Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

На кой бог служат сръбските и руските православни – на Христос или на бога на войната Марс?!

sheshНАШИЯТ КРЪСТ

Сръбската православна църква /СПЦ/ награди с орден лидера на екстремистката Сръбска радикална партия (СРП) Воислав Шешел, който през бе осъден на десет години затвор от Трибунала в Хага за подбуждане към преследване, депортиране и насилствено разселване на хървати във войводинското село Хртковци през 1992 година. Орденът "Свети Мардарий" му бе връчен лично от владиката Ириней

Булатович. "За мен е истинска гордост да връча този орден", каза владиката при награждаването. Това не е първият орден, който СПЦ дава на военнопрестъпника Воислав Шешел. Преди седем години той получи от СПЦ орден "Белият ангел" - първа степен.

"Много отдавна СПЦ не е религиозна, а политическа организация. Тя се превърна в чадър за най-зловещите хора и прояви в тази държава. В крайна сметка СПЦ ще бъде гробарят на страната ни. И в това съм абсолютно убедена. За самия Шешел мога да кажа следното: Един път военнопрестъпник, военнопрестъпник за цял живот", каза пред в. "Данас" Аида Чович, един от най-известните активисти за защита на правата на човека в Сърбия.

Според социолога Весна Пешич, президентът Александър Вучич се бои открито да защитава Владимир Путин и поради тази причина е прехвърлил задачата на СПЦ и крайната десница. "СПЦ няма нищо общо с религията. Тя се превърна в политически фактор, обединяващ крайните националистически организации, които участваха във войните за създаване на Велика Сърбия. За тях Путин е пример", каза още Весна Пешич.

Да припомним, че Шешел бе в затвора на Международния трибунал за военни престъпления в Хага от 2003 до 2014 г.

По аналогичен начин и Руската православна църква измени на призванието да бъде Църква на Любовта. Да припомним, че патриарх Кирил благослови т. нар. „специална военна операция“ и започна да преследва всички свои подчинени клирици, които посмяха да надигнат глас срещу агресивната завоевателна война на Русия в Украйна.

 

---------------------------------

С посредничеството на БГНЕС

Вероятно гореспоменатият орден носи името на свети Мардарий Либъртвилски. Той е черногорец, роден е на 22 декември 1889 г., в Подгорица, Черна гора, и при кръщението си получава името Иван. Учи гимназия в Белград, но я напуска и отива в манастира Студеница, където е постриган за монах на 16-годишна възраст и получава името Мардарий. Същата година е ръкоположен за йеродякон. След това завършва семинарията в Кишинев, Молдова, и богословската академия в Санкт Петербург, където е ръкоположен за йеромонах. Там още през 1914 г. е издаден сборник с негови проповеди. Проповядва на затворници в Сибир, Туркестан и Узбекистан. През 1917 г. РПЦ го праща в САЩ, за да организира сръбската част на митрополията там. В 1919 г. е избран за епископ на сърбите в Америка, но отказва да бъде ръкоположен без знанието и съгласието на СПЦ. Вместо това сръбският патриарх Димитрие го прави архимандрит в манастира Раковица и го назначава за ректор на семинарията към манастира. По-късно патриархът праща св. Николай Велимирович в Америка заедно с архимандрит Мардарий като негов протосингел. Арх. Мардарий служи като енорийски свещеник в Чикаго. Със собствени средства купува парцел земя в Либертвил, щата Илинойс, където по-късно построява манастира „Свети Сава“. Кара много километри с велосипед, за да закупи тухли за строежа и после ги носи на велосипеда си. На 25 април 1926 г. (Вход Господен) СПЦ го ръкополага за първи сръбски епископ в Америка. Като епископ развива широка дейност, без да се щади, макар че е тежко болен от туберкулоза. Упокоява се в Господа на 12 декември 1935 г. Сръбската православна църква взема решение да го причисли към лика на светците през май 2015 г. През месец май 2017 г. гробът на свети Мардарий в основания от него манастир „Св. Сава“ в Либертвил е отворен и мощите му са намерени нетленни.

Остава въпросът: С какви свои качества и действия военнопрестъпникът Шешел е заслужил този орден?

 

  

 

   

   gwhyjk

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n