Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Това доказва вселенският патриарх Вартоломей на световен форум

kirilsНАШИЯТ КРЪСТ

„Изкривената православна вяра (т. е. ерес в църковен смисъл) се превръща в основа на идеологията на режима на Путин“. Това е основната теза на програмната реч, произнесена от Вселенския патриарх Вартоломей по време на Международната конференция за световна политика в Абу-Даби, която се провежда тези дни. Този форум е председателстван от ръководителя на Френския институт за

международни отношения проф. Тиери дьо Монбриал и обединява авторитетни политолози и дипломати от Изтока и Запада. На петнадесетото издание на форума през тази година беше поканен да говори и патр. Вартоломей. Според патриарха, постсекуларизмът в синтез с неоимпериализма на Москва, остатъците от съветската идеология и параноята на един политически лидер е създал грозен, кървав хибрид, чийто плод е кървавата война в Украйна. До неотдавна богословските спорове и анализът на ересите са били в компетенциите на тесен кръг професионални богослови. С избухването обаче на войната през 2022 г., особено след като руската пропаганда започна да я превръща в „свещена“, се оказа, че дори в нашата „просветена“ епоха ереста може да доведе до масови кръвопролития в безумен опит да се унищожи една от най-големите европейски нации – Украйна.

 

Вселенският патриарх не смята руското православие за ерес, признавайки неговия „голям интелектуален, духовен и художествен принос“ към християнската традиция. Според него ерес е идеологията на „руския свят“, която се прокарва от патр. Кирил (Гундяев), Владимир Путин и техните идеологически слуги, цинично използващи „възроденото религиозно чувство на народа“, което им се струва удобен политически инструмент. Без опита от потапянето в съветския атеизъм, който е откъснал руския народ от приемствеността на духовния живот, от традицията, идеологията на „руския свят“ не може да завладее съзнанието на руснаците. Тази идеология е постмодернистко неоправославие, което е сляло в едно чисто външните атрибути на дореволюционното имперско православие, тромавостта на съветския атеизъм и психическата травма, останала след разпадането на СССР.

И още. "Идеята за "Руския свят" е ерес, а Московският патриарх Кирил е възприел една езическа и противоречаща на православието империалистическа и националистическа идеология, поради което трябва да бъде осъден от православния свят и отстранен от поста му." Това призовава в писмо до Вселенския патриарх Вартоломей от 28 юли Епифаний, митрополит на Киев и цяла Украйна и предстоятел на Православната църква на Украйна, която е под юрисдикцията на Вселенската патриаршия.  

 

  

soma 

   gwhyjk

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n