Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

А тази пролет негов колега от Ню Йорк спаси живота на 3-месечно бебе

zettГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Какво се сещате като чуете S.W.A.T.? Разбира се, веднага се хващаме за емблематичния сериал „Специален отряд“ от 2003 година на режисьора Кларк Джонсън, който пък е римейк на друг едноименен сериал от 1975-а. Сюжетът е една екшън история, в чийто център е полицай от Лос Анджелис, мечтаещ да облече униформата на специалното подразделение S.W.A.T. Неговия шанс идва, когато командирът

му Хондо получава задача да вербува и обучи петима души за новото спец поделение. След седмици на изтощителни физически тренировки, новата бойна единица е хвърлена в действие срещу опасен наркобарон, предлагащ 100 милиона долара на всеки, който го отърве от полицейската опека... Да, даже и полицията понякога има нужда от помощ. Когато това се наложи, те се обаждат на S.W.A.T.

А добрата новина с български адрес е тази, че българинът на служба в американската полиция сержант Александър Балчев е избран за член на единия от елитните американски специални отряди (S.W.A.T.) в щата Северна Каролина. Поздравления за коравия нашенец! За тази новина научаваме от бюлетина на BAPA /Bulgarian American Police Association/, в която членува и сержант Балчев.

SWAT (съкр. от Special Weapons And Tactics) са специални подразделения на американската полиция, предназначени за изпълнение на опасни операции. Служителите са подготвени за изпълнение на специални задачи, които превишават възможностите на обикновените патрулни полицаи, включително задържане на опасни престъпници, барикадирани заподозрени лица, спасяване на заложници, контратероризъм и бойни действия срещу тежковъоръжени престъпници. Отрядите на SWAT често пъти са екипирани със специални огнестрелни оръжия, като например щурмови пушки, автомати (картечни пистолети), късоцевни пушки, карабини, сълзотворен газ, зашеметяващи гранати и мощни снайперни пушки. Също така служителите носят специално оборудване като подсилени бронежилетки, приспособления за взлом, бронирани машини, средства за нощно виждане от висш клас и детектори за движение, предназначени за определяне на скрито местоположение на заложници и престъпници в закрити помещения. Първият отряд на SWAT е създаден в Полицейското управление на Лос Анджелис през 60-те години на XX век. Оттогава много полицейски управления в САЩ, особено в големите градове, са основали свои елитни отряди под различни имена; но в разговорната реч, всички те биват причислявани към състава на SWAT.

Но да се върнем към българите полицаи от Северна Америка /САЩ и Канада/. В асоциацията BAPA членуват над 50 нашенци - полицаи, детективи, шерифи и следователи, в това число и няколко неотразими /във всякакъв смисъл/ българки. Въпреки дискретния начин на живот, който е част от професионалната характеристика на българо-американските полицаи, все пак успяваме да се доберем до информацията, че сержант Балчев е фен на мощните мотоциклети. Да припомним, че друг член на BAPA – Дилян Кръстев /родом от Сливен/ тази пролет пък бе номиниран за Полицай на месеца, след като спаси живота на 3-месечно бебе на известния Бруклински мост.

Успех, момчета и момичета!

 

 kkgh

 

 

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в СофияВремето със sinoptik.bg