Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Най-доброто постижение в света в групата 70+ e българско!

radiГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

За първа година в България се провежда знаменият 10-дневен ултрамаратон, на който досегашен домакин бе Ню Йорк и чийто основател е индуският гуру Шри Чинмой. България е една от първите страни в Европа, в която се провежда 10-дневна надпревара в бягането. На 7. юни в 8:00 часа в софийския парк „Св. св. Петър и Павел“ стартира ултрамаратонът с 6 и 10-дневно състезание по бягане. То продължи до 17. юни. През 2021

година организаторите от "Шри Чинмой Маратон Тим България" поставиха началото с 6-дневно състезание. Тази година бе добавена още една опция за спортистите – бягане в продължение на 10 дни.

Златното момиче на българската художествена гимнастика Мадлен Радуканова даде официалния старт. Олимпийската шампионка е чудесен пример за силата на човешкия дух и тяло. Тя пожела успех на 23-мата бегачи от 13 държави. В надпреварата участваха 19 мъже и 4 жени от Финландия, Сърбия, Италия, Беларус, Украйна, Словакия, Чехия, Полша, Австрия, Норвегия, Унгария, Ирландия и България. В събитието се включиха някои от най-добрите бегачи на свръхдълги дистанции. Сред тях е многократният победител и рекордьор на най-дългото сертифицирано състезание в света – 3100 мили „Себенадминаване“ – Ашприханал Аалто от Финландия. В състезанието участва миналогодишният победител от 6-те дни в София, спечелил последните две надпревари на 3100 мили – италианецът Андреа Маркато. Участие взе и световният рекордьор на 6 дни във възрастовата група 70+ и национален рекордьор Ради Милев от Казанлък. Ето какво сподели железният Ради след финала:

„Поканиха ме. Потвърдих, че ще участвам, но няма да гоня класиране, няма да бягам на живот и смърт. Единствената ми цел ще бъде постижение по-добро от най-доброто в света (във възрастовата група 70+). Стартирах, без да съм пробягал нито 1 км през последната година и половина, но имах много добра обща физическа подготовка. 12 дни преди старта направих 7800 коремни преси на уред във фитнес зала.

Вървях – ходих, вървях – ходих… Успях!

Най-доброто постижение в групата от 817 км е от април 2015 в Ню Йорк на Georgis Jermolajevs (Латвия). От 17. юни 2022 най-доброто е 824.25 км и е записано в моята сметка (бях заявил 820 км).

Бягайте за здраве, ходете за дълголетие! Благодарност към организаторите за страхотната атмосфера, организация, невероятната подкрепа, чудесните снимки! Благодаря на Румен Радославов – без неговата финансова подкрепа нямаше да успея да участвам в бягането!

П.П. Най-доброто постижение на 10 дни в Ню Йорк, в групата 60 - 64 год. все още е българско (през 2020 и 2021 бягането не се проведе).“

За да добием по-ясен поглед към това състезание, нека припомним кой е неговият създател. Шри Чинмой Кумар Гош е индуистки мистик. Крайъгълен камък в неговата философия е идеята за себенадминаването – вроденият импулс на всяко човешко същество за интелектуална, творческа и духовна еволюция. Шри Чинмой вярва, че дългите бягания са път към трансценденталното. Също така, твърди, че е написал 13 000 песни, 1120 книги, направил е 5 милиона рисунки на птици, носещи послания за мир, и на 69-годишна възраст е повдигнал 700 паунда (317,5 кг).

След смъртта на двамата си родители през 1943 г. 12-годишният Чинмой постъпва в ашрама на Шри Ауробиндо в Южна Индия и там прекарва следващите 20 години, като практикува версия на интегрална йога, включваща медитация, литературно творчество, физически упражнения и работа за общността, като част от търсенето на себе си, на освобождение и единство с всевишния дух. През 1964 г. приема покана от свои американски спонсори, и се преселва в Ню Йорк. Отначало работи в индийското консулство и издава списание за мистика.

През 1996 г. неговата организация поставя плоча на Статуята на Свободата, като призив за световен мир, с който призив Шри Чинмой става известен в начинанията си от световен мащаб, като спортните маратони „Peace Run“. След критически публикации в медиите и неодобрение да се слагат каквито и да било призиви на Статуята на Свободата, плочата е премахната.

Да припомним, че от православна гледна точка индуизмът и йога-практиките са откровен паганизъм, при който адептите на тези учения общуват с демонични духовни същности.

 

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в КазанлъкВремето със sinoptik.bg