Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Снощи бяха открити поредните Тракийски празници в Казанлък

nadiaГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

С връчването на престижното отличие за принос в проучването и изследването на тракийската култура на името на прочутия български учен-траколог проф. Александър Фол бе дадено начало на традиционните Празници в Долината на тракийските царе. Снощи на церемонията по награждаване до Тракийската гробница красивата статуетка с фигурата на Орфей получи дългогодишният приятел на Исторически музей „Искра“ проф. Ваня Лозанова-Станчева. Изборът на лауреата бе направен от специална комисия под председателството на директора на Исторически музей „Искра“ д-р Момчил Маринов. Проф. Станчева е професор по стара история и тракология, ръководител на Център по тракология при Институт за балканистика към БАН. През 1992 година защитава дисертация на тема: „Тракийските Котитии“, а четири години по-късно разработва хабилитационен труд на тема „Аристофановата комедия „Птиците“: Орфика и Политика“. Проф.Лозанова-Станчева е преподавател в Софийски университет „Свети Климент Охридски”, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”, Югозападен университет „Неофит Рилски” – Благоевград, Варненски свободен университет.

Кметът Галина Стоянова отличи с благодарствена грамота и парична награда и постиженията на Александър Проданов от ППМГ “Никола Обрешков“. Младият казанлъчанин постигна невероятни висоти в областта на физиката, математиката, астрономията и астрофизиката, завоюва златен медал на едно от най-трудните състезания - Международната олимпиада по астрономия и астрофизика. Наскоро Александър направи своето училище единствената гимназия с пълен отличник в областта, за което бе отличен с национална диплома от Министерството на образованието и науката.

„Горд съм, че съм от Казанлък, че съм българин!“, заяви Алекс. „Да бъдем по-добри хора и да направим нашия град и нашата държава по-добро място за живеене!“, прикани младият победител.

След това на сцената излязоха музикантите от „OLD AND GOLD JAZZ QUINTET“: Тихомир Кръстев – саксофон, Иван Гърбачев – пиано, Радослав Паунов – бас китара, Емил Тасев – барабани и джаз певицата Надя Тончева. С любими мелодии изпълнителите върнаха публиката назад във времето – в старите, „златни“ години на джаза, с популярни стандарти и евъргрийни. Така джаз квинтетът даде начало на Джаз фестивала в рамките на Тракийските празници. Те ще продължат до 4. Септември и ще предложат научна конференция, изложби, ателиета, арт работилница, спортни състезания, прожекции на документални поредици, концерти.

А публиката ще може да си припомни и легендарното вино на траките, чрез дегустациите на съвременни български вина, в подножието на Тракийската гробница на Тюлбето. Зад това предизвикателство за изискания вкус стои неуморната Ани Дундакова.

 

 

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в КазанлъкВремето със sinoptik.bg