Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Очаква се премиерата на игралния филм да бъде на София филм фест

apokalХристо ХРИСТОВ

„Апокалипсис до поискване“ на казанлъшкия писател и журналист Петър Марчев разкрива истината за случилото се в периода 2004-2006 г. Филм, посветен на сагата с обгазяването над Стара Загора на казанлъшкия писател, журналист и режисьор Петър Марчев е получил покана за участие във фестивала в марсилското предградие Обан на Лазурния бряг – Festival International du Film d’Aubagne. Фестивалът е за

музикални филми, но селекцията му допуска и ленти, за които е била написана специално музика, коментира Марчев, който приключи снимките буквално в последния августовски ден. Лентата със заглавие „Апокалипсис до поискване“ се очаква да бъде показана премиерно на София филм фест през март догодина, макар очакванията на създателя му бяха това да се случи на „Златната роза“ във Варна. Работата над кинопроекта премина през множество перипетии, снимките бяха прекъснати за близо 6 години първо заради финансови проблеми, а впоследствие заради ковид пандемията. Авторът посвещава творбата си на всички честни и непримирими журналисти, сред тях и на репортера Емил Николов от „Старозагорски новини“, който почина от рак преди години.

„Свободата никога не е подарък. Тя е ценност, за която трябва да се борим всеки ден“, коментира Марчев, който има над 10 белетристични и публицистични книги и няколко киносценария, отличавани с национални и международни награди. Специализирал е кинорежисура при проф. Светослав Овчаров в НАТФИЗ, автор е на шест документални филма, понастоящем работи върху два пълнометражни игрални кинопроекта.

Марчев напомни, че в резултат на обгазяването над Стара Загора и района в близост до града е имало поражения върху здравето на хората, а скрининг сред децата е показал петкратно повишение на респираторните инфекции спрямо екологично чистите общини.

„По онова време всички обвиняваха ТЕЦ-овете на „Марица Изток“ за обгазяванията“, посочи той и добави, че въпросните разследвания са показали като причина незаконна утилизация на стари боеприпаси на близкия полигон, извършвана от няколко частни фирми. Главният персонаж във филма е млад журналист, който тръгва по следите на случая. Първоначално ролята трябваше да пресъздаде Явор Бахаров, но в крайна сметка в „обувките“ на разследващия журналист влезе актьорът от старозагорския театър Жоро Райчев.

Специално за „Апокалипсис до поискване“ музиката е написал китаристът Димитър Вакарелов, а песента „Дишам до теб“ изпълнява съпругата му, певицата Надя Тончева - един от гласовете на легендарната акапелна формация „Траяна“. В първия снимачен период оператор на лентата е Георги Маринов, а при втория зад камерата застана казанлъшкият гений Румен Сомов. Монтажът е поверен на възпитаничката на НБУ, специалност „Филмов и телевизионен монтаж“ - Анна-Мария Танева.

 

 

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в КазанлъкВремето със sinoptik.bg