Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Взрив в завод 4, трима загинали и трима ранени. Преди 2 години прокуратурата обвини Кремъл за подобен взрив в същия завод

arsenaГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Малко след 11 часа силен тътен и облаци от дим се понесоха над завод 4 край Мъглиж, който е част от оръжейния мастодонт „Арсенал“ АД. Адските взривове са били два, а шефът на оръжейницата Николай Ибушев съобщи за медиите, че жертвите са 3, има и много ранени. На крак е вдигната полицията и пожарната, вият линейки. Поне трима работници са откарани в Спешна помощ - Казанлък след взривовете. 

Да припомним, че миналата пролет българската прокуратура обвини в саботаж няколко офицери от руското разузнаване, като най-вероятна причина за избухването на четири взрива в български военни складове. Заподозрени са шестима руски разузнавачи, част от които са свързани и с опита за отравяне на оръжейния търговец Емилиян Гебрев през 2015 г. Съществуват достатъчно данни, за да се направи обосновано предположение за взаимовръзка между отравянето на оръжейния магнат Емилиян Гебрев през 2015 г. в София, взривовете в чешки военни складове през 2014 г. и 4 сходни инцидента във военни заводи и складове в България между 2011 и 2020 г. Това обяви прокурор Сийка Милева, която е говорител на главния прокурор Иван Гешев.

Взривовете имат еднакъв почерк. Първо е възникнал пожар, а след това зарядите са активирани дистанционно. Версията на разследващите е, че пожарите са предизвикани, за да се изтеглят работниците от складовете. След това са следвали взривове. Руското разузнаване е заподозряно в саботаж срещу склад на държавния военен завод ВМЗ „Сопот“ и неговия цех за производство в село Иганово край Карлово през 2015 година. Другите два взрива са се случили в склад в село Долни дол през 2011 г. и през 2020 г. – в склад за капсулдетонатори в завода на „Арсенал“ в Мъглиж. Прокуратурата потвърди, че за взривовете е получена информация от чужди служби.

Не е тайна, че понастоящем българската оръжейна индустрия работи на пълни обороти, а единственият сериозен горещ конфликт е в Украйна. И докато при предишните взривове в български оръжейни складове диверсантите са „пазили“ живота на работниците, вече ситуацията е друга. Взривовете убиват българи. Очевидно е, че войната вече се пренася и на наша територия. Така че нека главнокомандващият и българските специални служби да не се почесват, където не ги сърби, а да гарантират сигурността на българите!

 

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в КазанлъкВремето със sinoptik.bg