Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Утре дядо Киприан ще уважи храмовия празник на казанлъшката катедрала „Св. Йоан Кръстител“

rhgyukГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Ето какво се случи на днешния светъл християнски празник Богоявление в Града на розите. След литургията и водосвета в храм „Св. пророк Илия“, светият кръст бе хвърлен и във водите на Старата река, за да освети и тях. Общо 35 юнаци се хвърлиха, за да извадят кръста от ледените води. Божието благословение бе за 34-годишния Димитър Кацаров, който пръв успя да достигне и хване светинята. Той

пожела на цяла България здраве и благоденствие и призова за опазване на българските традиции. Димитър сподели, че редовно скача за кръста, но за първи път го хваща. Най-малкият сред смелчаците бе именякът Йордан, само на 2 години и 6 месеца. 52-годишният Христо Христов скочи за 19-и път и стана най-възрастният участник.

Празничният 6. Януари в Града на липите започна с отслужването на утреня и св. Златоустова литургия в катедралния храм „Св. Николай“, по време на която Старозагорският митрополит Киприан извърши и Великия Богоявленски водосвет. С литийно шествие свещенослужителите и представители на местната власт се отправиха към парк „Йордан Капсамунов“, където бяха осветени бойните знамена на всички формирования от Старозагорския гарнизон. 40-годишният Руслан Мирчев хвана Богоявленския кръст в ледените води на „малкото езеро“. По професия щастливецът е пожарникар в община Опан. Скачането за кръста за него е семейна традиция, в която участва с племенниците си за трети път. Мъжът пожела на всички да бъдат живи и здрави. Над 30 бяха смелчаците, които участваха в ритуала. В края му всички те изпяха българския химн.

А за утрешния празничен 7. януари, когато църквата почита св. Йоан Кръстител, митрополит Киприан ще отслужи утреня и света литургия в казанлъшкия катедрален храм „Св. Йоан Предтеча“.

 

 

  

soma 

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в КазанлъкВремето със sinoptik.bg