Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Споделете ме

Бедстващ бял щъркел бе настанен в Спасителния център за диви животни

sadГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Посред зима в Спасителния център на „Зелени Балкани“ бе приет бедстващ бял щъркел! Птицата е спасена и докарана от района на Свиленград, благодарение на съдействието на

Общината. При прегледа ветеринарните лекари са установили, че щъркелът е слаб и с проблем в едното крило. С годините все по-често ставаме свидетели на бели щъркели през зимата в България. На някои места, като язовирите край ТЕЦ-овете в „Марица Изток“, например, те са съвсем обичайна гледка.

Единични бройки тази година се наблюдават и край Белозем – българското село на белия щъркел.

„Не можем да се ангажираме със заключение защо числеността на белите щъркели в България през зимата се увеличава! Факт е, че те правят миграция заради храната. При топли зими и незамръзнали водоеми, в които се намира храна, птиците не предприемат опасния път на миграцията и остават на стария континент, в очакване на пролетта.“ Това твърдят специалистите от Спасителния център.

Припомняме, при съмнения за пострадали щъркели, сигналите трябва да се отправят към РИОСВ, на телефон 112 или на 0886 57 00 53 - д-р Христина Клисурова от Спасителния център.

  

 

   

   

 

 

 

   Fluida

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Стара Загора

Стара Загора
Стара Загора - Температура: <b/>24°C
Ясно
Температура: 24°C
Усеща се като: 25°C
Вятър: североизток
Сила: лек полъх, 2.8 m/s

Времето със sinoptik.bg