Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Споделете ме

В Стара Загора посрещнаха частица от мощите на св. свщмчк Киприан Картагенски

deaГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

В деня на св. Киприан Старозагорският митрополит Киприан посрещна пред катедралния храм „Св. Николай“ в Стара Загора частица от мощите на своя патрон - св. свщмчк Киприан Картагенски. Решението тя да бъде подарена на Старозагорска епархия е взето на заседанието на Епархийския съвет на Доростолска света митрополия през месец февруари. Частицата от мощите бе донесена лично

от Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Яков и протосингела на митрополията протопрезвитер Добри Чаков. Светинята е придружена от сертификат, а желанието на дядо Яков е тя да бъде изложена за поклонение за вечни времена, за да усили вярата на богодарувания народ на епархията. „Духовна радост е за нас да посрещнем светите мощи на един от мъчениците на боголюбивата ни Църква – свещеномъченик Киприан. Благодаря и за възможността тази вечер да съслужим заедно във вечерното богослужение. Нека Бог ни пази и закриля!“, каза митрополит Киприан при получаването на светите мощи. По време на службата стотици миряни се поклониха както пред тях, така и пред Чудотворната икона на Пресвета Богородица Скоропослушница.

Празничният за митрополит Киприан 31. август започна с отслужване на празнична утреня и Божествена св. Литургия, в която взеха участие присъстващите архиереи, духовници и гости. А в 20:00 часа дворът на Старозагорската Света митрополия отвори врати за всички, които искат да споделят празника на митрополит Киприан. Вместо подаръци той помоли гостите си да подкрепят кампанията „Да помогнем заедно на Комплексен онкологичен център – Стара Загора“. Основната цел на инициативата, която стартира на 20. юли /Илинден/, е закупуването на апарат „DAKO AS Link 48“, който да послужи за по-бърза и по-добра диагностика при лечението на онкоболните. Стойността му е 99 000 лв. без ДДС.

„Гордея се, че всички общини от шестте духовни околии на Старозагорска епархия се включиха в кампанията. Идеята прегърнаха и редица неправителствени организации и клубове. Нека да отворим сърцата си, да обединим усилията и съпричастността си за една голяма кауза и заедно да допринесем за възможно най-бързото закупуване на тази жизненоважна апаратура“, каза митрополит Киприан. За доброто настроение на всички присъстващи се погрижи съставът на Държавна опера – Стара Загора. В крайна сметка, на именния ден на владиката бяха събрани 10 275 лв. за благородната кауза.

 

Всеки, който желае да подкрепи инициативата може да го направи на следната банкова сметка:

ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА – КЛОН СТАРА ЗАГОРА

бул. „Цар Симеон Велики” 104

IBAN: BG40 FINV 9150 5316 3415 53

банков код: FINVBGSF

основание: Дарение КОЦ Стара Загора

получател: Обществен дарителски фонд – Стара Загора

 

Кратко житие на свещеномъченик Киприан

Свещеномъченик Киприан е един от отците на Църквата от трети век - време на почти непрекъснати гонения срещу Христовата църква. Роден е около 200 г. в Картаген (Северна Африка) в богато и уважавано семейство. Получил прекрасно светско образование и станал блестящ оратор и учител по философия. Проявил интерес към християнството, запознал се с трудовете на презвитер Тертулиан и под негово влияние бил приет в християнската община в Картаген като оглашен (приготвящ се за кръщение). По това време той раздал имуществото си и се преселил в дома на презвитера Цецилия. Година сле кръщението му, св. Киприан бил ръкоположен за презвитер, а след смъртта на епископ Донат - за епископ. По време на гоненията на император Валериан (253-259) светителят бил изпратен на заточение. В изгнание той написал много писма и книги. Тъй като желаел да пострада в Картаген, той сам се върнал там. Заради отказа му да принесе жертва на идолите, св. Киприан бил посечен с меч.

 

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Стара ЗагораВремето със sinoptik.bg