Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Споделете ме

Щъркелът изигра себе си във филма на Мина Милева и Весела Казакова „Жените наистина плачат“

ndaaГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

„Летете щъркели, летете!“ С тези думи бяха пуснати на свобода последните за годината бели щъркели, пациенти на Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“ край Стара Загора. Специални гости на „освобождението“ бяха кинематографистките Мина Милева и Весела Казакова, режисьорки на игралния филм „Жените наистина плачат“. Участието на двете дами бе неслучайно, тъй като част от

екипа ветеринарни лекари на Центъра, заедно с един свой пациент - бял щъркел - участват в кинолентата. Припомняме, че във филма белият щъркел е прострелян и екип ветеринарни лекари се борят за живота му. За съжаление, това съвсем не е художествена измислица, тъй като в клиниката през 2021 са постъпили общо 5 щъркела, простреляни от бракониери... точно, както птицата от лентата!

"Жените наистина плачат“ разказва за пет жени от едно средностатистическо българско семейство, които се опитват да отстояват себе си. Майка-щъркел пада простреляна; млада жена, страдаща от пост-родилна депресия, се опитва да се хвърли от балкона; заразено с HIV момиче носи жестоката стигма на болестта; майка се опитва да открие магия в лунния календар. Все пак, посланието е, че доброто побеждава и надежда винаги има.

Световната премиера на „Жените наистина плачат“ бе в Кан 2021, в конкурсната програма „Особен поглед“. Публиката в България успя да го види за първи път през изминалото лято в програмата на открито, на сцената на София Съмър Фест. На фестивала „Златна роза“ филмът бе отличен с диплом за „екипно актьорско постижение“. А при избора на български представител за надпреварата за Оскарите „Жените наистина плачат“ загуби надпреварата с 3 на 4 гласа – в полза на филма „Страх“ на Ивайло Христов.

 

mos

 

 

 

 

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Стара ЗагораВремето със sinoptik.bg