Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Споделете ме

Нашите артисти представиха знаменития балет „Лебедово езеро”

ceuГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Снощи, 21. декември, на сцената на театъра в Бон балетните артисти от трупата на Старозагорската опера представиха спектакъла на балета „Лебедово езеро” от П. И. Чайковски. В главните роли танцуваха примабалерината Анелия Димитрова в ролята на Одета-Одилия, Фиорди Лоха в ролята на принц Зигфрид, Томоки Ишиго – Шут, Ивайло Янев в ролята на Ротбарт. Припомняме, че по препоръка на световния хореограф Василий Медведев Балетът на Старозагорската опера замени в последния момент трупата на балета на Държавната опера на Татарстан. Билетите бяха разпродадени за спектаклите на „Лебедово езеро” и „Лешникотрошачката” и всички трепетно очакваха появата на многонационалната балетна трупа на Старозагорската опера. Театърът в Бон няма собствена балетна трупа и работи като открита сцена, на която гостуват най-авторитетните световни балетни трупи, както и елитни компании за съвременен танц. Със селекцията на танцовите компании от 2007 година се заема Буркард Немиц /бивш зам.-генерален директор на Операта в Бон/.

Директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов оценява първото представяне на Балета на Старозагорската опера на тази престижна сцена като изключително успешно, както за театъра, така и за него и за художествения ръководител на балета примабалерината Силвия Томова. „Публиката аплодира в продължение на повече от 15 минути. – сподели той. - Анелия Димитрова беше царицата на вечерта. Фиорди Лоха - красив и талантлив Принц. Г-н Немиц в обръщението си към публиката шест пъти спомена Стара Загора и България.“

Силвия Томова допълни: „Смятам, че това беше блестящ спектакъл! Салонът беше пълен, аплаузите огромни, немската публика аплодираше и викаше „браво” на нашите прекрасни артисти продължително. Великолепно изпълнение на примабалерината Анелия Димитрова в ролята на Одета-Одилия, чудесен Фиорди Лоха като принц Зигфрид, изключителен Томоки Ишиго в ролята на Шута, прекрасен Ивайло Янев - Ротбарт. Премиер солистът на Щатсбалет-Берлин Михаил Канискин, който е и сред организаторите на участието на балетните артисти на Старозагорската опера в празничните спектакли на „Лебедово езеро” и „Лешникотрошачката”, в деня на първия спектакъл даде клас и не скри своето удивление от постиженията на трупата. Много възторжени отзиви от организаторите и много идеи за бъдещи съвместни проекти. Ние направихме една огромна крачка напред и нагоре като трупа, като изява, като мотивация за нашите прекрасни артисти, както и за всички нас.”

Тази вечер е второто представление на балета „Лебедово езеро”, в коeто главните роли ще изпълнят Мартина Префетто /Одета-Одилия/, Фредерико Пинто /Принц Зигфрид/, Каито Такахаши /Шут/, Марсело Молина /Ротбарт/. На 23. декември Балетът на Старозагорската опера ще представи две представления на балета „Лешникотрошачката” отново на сцената на театъра в Бон.

 

 

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Стара ЗагораВремето със sinoptik.bg