Гласът на България

Национален новинарски портал

  ШЕСТОДНЕВ    Литературна зона свободна от словоблудство!

Споделете ме

Българският писател влезе в шортлиста за наградата "Грегор фон Рецори"

jrrjtcШЕСТОДНЕВ

Българският писател Георги Господинов е номиниран за Нобелова награда за литература. Информацията за това идва от Българския ПЕН център и от секретаря на писателската организация Анжела Димчева. Решението за номинацията е взето през януари тази година и вече е изпратено в Нобеловия комитет, подписано от президента на Българския ПЕН център - Здравка Евтимова. Георги Господинов е

най-награждаваният съвременен български писател. Автор е на най-превежданата българска книга от 1989 г. насам – „Естествен роман”. Носител е на множество литературни награди, включително Голямата награда на Атина за литература и най-престижната италианска литературна награда Premio Strega Europeo.

Романът му "Времеубежище" бе селектиран в състезанието за една от най-престижните награди в Италия на името на известния писател и актьор Грегор фон Рецори. Българският писател е сред номинираните за отличието заедно с още 9 автори от цял свят. Сред големите имена, попаднали в списъка, са испанският писател Хавиер Мариас, нашумялата авторка Сала Руни, както и Ясмина Реза, Дебора Леви, Бен Окри, Робин Робъртсън.

Наградата "Грегор фон Рецори" е основана през 2007 година на името на популярния писател, роден в град Чернивци, днешна Украйна. В журито тази година присъстват световни имена като Алберто Мангел, Едмънд Уайт, Майлис де Керангал, Андреа Баяни и Ернесто Гереро. Участва и Беатриче Монти дела Корте, вдовица на писателя и актьор Грегор фон Рецори.

Това е втора номинация за Георги Господинов за наградата. През 2014 година книгата му "Физика на тъгата" се превърна в първия номиниран за отличието роман от Централна и Източна Европа. Победителят тази година ще бъде обявен във Флоренция в края на май в рамките на литературния фестивал "Грегор фон Рецори". Участници в него през годините са били писатели и хора от света на киното като Бернардо Бертолучи, Дейв Егърс, Майкъл Кънингам, Изабела Роселини, Фолкер Шльондорф, Олга Токарчук и други.

„Радвам се да науча, докато съм във Венеция, че италианското „Времеубежище“ вече е в краткия списък на наградата „Фон Рецори“ заедно с Хавиер Мариас!“ Това написа днес в социалните мрежи Георги Господинов.

Да му пожелаем успех! България, като държава на духа, отдавна очаква това признание…

 

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Стихотворения

Ще...
Неделя, 14 Май 2023
article thumbnailВаня БАКЪРДЖИЕВА           Ще пристигна с косите разрошени и в очите ми - пламъци огнени... Ще целувам, ще искам още докосване... и ще пиша със устните спомени. И когато най-после утрото ни погали с лъчите си жълтите, ще целуна...
Повече в: Стихотворения  

Магазинче за душата

article thumbnailБарабанистът на легендарния „Цепелин” Джон Бонъм се пробужда в лудницата, за да разбере, че истинското му име е Иван Бонев... Рейнджър застрелва неволно свой колега в Камбоджа; укривайки вината си,...